Waarom de ‘Junior Podwalk - Historie in je Oren' in de historische vestinghaven van Hellevoetsluis een echte aanrader is vertel ik je graag in deze blog. Met deze junior podwalk ontdek je samen met je kinderen op een hele leuke manier Hellevoetsluis. Maar wat is een podwalk eigenlijk?
De meeste mensen uit mijn omgeving hadden geen idee. Ik kreeg zelfs te horen: ‘ Oh leuk, dan ga je tijdens de wandeling opnames maken ofzo?’
Pods zijn natuurlijk oordopjes. En als je met oordopjes een wandeling gaat maken, dan heet dat simpel gezegd een “podwalk”. Er is ook een volwassen variant van de podwalk en die vind je hier. En hoe leuk is het dat je hem nu ook kan wandelen met je kinderen.
Tijdens de junior podwalk vertelt Jan Blanken alles over Hellevoetsluis in de 19e eeuw. Jan Blanken was een Nederlands waterbouwkundig ingenieur die Hellevoetsluis op de kaart heeft gezet met het Droogdok. Dit Droogdok kan je ook bezoeken.
Natuurlijk is het niet echt Jan Blanken die je in je oren hoort. De beste man is al een tijd geleden overleden. De verhalenverteller kruipt in de huid van Jan Blanken en neemt je terug naar de 19e eeuw.
Het is heel simpel. Op de website historieinjeoren.nl vind je alle informatie en de kaart met de route. Je klikt op de kaart en volgt de route tot je op een punt bent waar Jan Blanken een uitleg geeft. Hij vertelt over het gebouw of de plek waar je bent en brengt je daarna op weg naar het volgende punt. De kinderen mogen zo met een koptelefoon en hun eigen telefoon de stad ontdekken. Wat natuurlijk een feest is, heel de route met je telefoon bezig zijn, tussendoor mooie foto's maken en op de socials delen wat je aan het doen bent.
Zodra Jan Blanken begint te vertellen hoor je verschillende achtergrondgeluiden. Zo is het net of je even in een andere wereld bent. De wereld van Jan Blanken. Hij vertelt graag over de bijzondere plekken en zo leer je hem ook een beetje kennen. In de 19e eeuw was Hellevoetsluis een belangrijke handelsplek. Veel schepen meerden hier aan en Jan Blanken speelde hier een belangrijke rol in.
Als wij deze junior podwalk gaan doen is het heerlijk weer. We beginnen bij het Droogdok van Jan Blanken. Mijn twee dochters (8 en 11 jaar) hebben ieder hun eigen telefoon bij zich met koptelefoon. Mocht de verbinding wegvallen dan kunnen ze altijd nog mijn telefoon gebruiken. Vol goede moed beginnen we te lopen, als je een beetje kaart kan lezen weet je waar je moet beginnen. En als we bij de eerste plek zijn begint Jan Blanken te vertellen. De kinderen zijn gelijk geboeid. Wat kan deze man goed vertellen over alles wat we zien. Op het einde vertelt hij welke richting we op moeten en met behulp van de kaart die bij de junior podwalk zit gaan we op weg.
We zien verschillende historische gebouwen en komen Jan Blanken zelf ook tegen op het terras waar we een korte pauze nemen. Het is erg gezellig in de stad en stiekem heb ik zelfs een beetje het idee dat we op vakantie zijn, ondanks dat het voor ons maar 30 minuten rijden is.
We komen langs Fort Haerlem met zijn tanks en indrukwekkende kustbatterij. We zien het enorme kanon die vroeger werd gebruikt om Hellevoetsluis te verdedigen en lopen langs 3 indrukwekkende schepen terug naar het Droogdok.
De route is 4,4 km en zou 1,5 uur moeten duren. Misschien komt het door de pauze of omdat we een keer verkeerd zijn gelopen maar wij hebben er langer over gedaan. Toch hadden we dat niet door. Omdat er zoveel te zien en te ontdekken is.
Wat ook fijn is, is dat je niks verplicht bent. Je hebt de tijd. Je zou hem zelfs in twee keer kunnen doen omdat je altijd door kan gaan waar je gebleven bent. Fijn als je kinderen wat jonger zijn en moe worden bijvoorbeeld.
Je eindigt bij het Droogdok Jan Blanken en museumloods Fortresse Holland. Deze kun je ook bezoeken. De museumloods is vernieuwd. Hier kom je alles te weten over de bouw van dit Droogdok en de geschiedenis van vesting- en marine haven Hellevoetsluis.
Bij binnenkomst kunnen de kinderen met een iPad het Droogdok tot leven brengen door de QR codes te scannen van de miniatuurbouw. Daarna gaan we verder de museumloods in. Het is geen saai museum, de kinderen kunnen hier van alles doen zodat het museumbezoek ook voor hun leuk is.
Groot is de museumloods niet. In een oogopslag kun je de hele ruimte overzien. In deze ruimte (loods) hoeven de kinderen niet stil te zitten en alleen maar naar oude stukken te kijken.
In het museum staat een stuk van een romp waar de kinderen onderhoud aan kunnen plegen. Met een interactief spelletje leren ze hoe een kompas werkt en ze mogen ook bouwen met kapla. En er is nog meer te doen. En als we iets niet snappen staan de vrijwilligers klaar om ons te helpen.
Ondanks dat het niet groot lijkt kun je er wel een tijd in doorbrengen. Ik heb zelfs even gezeten terwijl de kinderen bezig waren met de spelletjes.
Naast het Droogdok is ook een stuk museum, dit stuk is wellicht wat saaier voor de kinderen maar ik raad je aan om hier ook even doorheen te wandelen. Je bent er dan toch en het is erg interessant om te zien hoe belangrijk Hellevoetsluis is geweest in de geschiedenis.
Buiten het museum ligt het Droogdok. Dit is een van de oudste die er is en waar schepen nog steeds gerepareerd of gerenoveerd kunnen worden. Jan Blanken bedacht dit Droogdok en bouwde deze in Hellevoetsluis. Je kunt dit Droogdok ook bezoeken, echt een aanrader om eens te doen. Je mag dan door de gangen lopen en alles van dichtbij bekijken onder leiding van een gids. Ik raad je wel aan om van te voren op de website te kijken om dit te boeken.
Wij hebben deze junior podwalk gedaan op uitnodiging van Op Voorne-Putten en hebben een topdag gehad! Op de website van Op Voorne-Putten vind je nog veel meer informatie over Voorne Putten en wat er te doen is.
Wil jij nou ook zo’n toffe dag in Hellevoetsluis? Voor de podwalk klik je hier. Wil je ook Fortresse Holland met het Droogdok bezoeken? Klik dan hier.